The Official Designer Eyewear Blog Of The Vision Direct SmartBuyGlasses Optical Group

各大時尚品牌的中文名字及其意義~
, / 1368 0

各大時尚品牌的中文名字及其意義~

SHARE
各大時尚品牌的中文名字及其意義~

各大世界知名嘅時尚品牌都蘊含著超越自己名字嘅深層含義及內涵,而呢一點喺中國特別明顯。嗰D希望喺中國開拓業務嘅外國公司,佢哋必須翻譯同埋在地化佢哋嘅品牌名字,咁先可以喺中國市場中更好咁成長。然而所有呢D市場推廣活動都喺講起嚟容易做起嚟就好難。幾時須要使用標點符號?是否需要翻譯內容?是否能傳達品牌的精髓? 或者是否一起創造出新嘅品牌意義?

如果你做得啱,你就可以喺不斷增長嘅中國市場中取得成功。感謝我哋SmartBuyGlasses上海Office嘅同事,拍咗一段比我哋了解Gucci、Persol、同埋Ray-Ban等世界知名品牌中文名字嘅視頻,等我哋可以一齊了解佢哋嗰中文名嘅讀音及其背後嘅含義。

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=XD7lZFPsxqU[/embedyt]

 

以下就喺於影片當中所提及嘅品牌及其背後意義:

VERSACE范思哲,意思是「時尚地思考哲學」

PERSOL 派索,意為「禮貌及索取」

CELINE 賽琳,意思是「比美玉更漂亮」

GUCCI 古琦,意為「古翡翠」

BALENCIAGA 巴黎世家,意為「巴黎的貴族」

RAY-BAN 雷朋,意為「雷電與朋友」

SUPERDRY 極度乾燥,字面意思是「非常的乾燥」

有些品牌只有直接的音譯名字,其中文名字並沒有任何含義:

OAKLEY – 奧克利

TOM FORD – 湯姆·福特

CARRERA – 卡蕾拉